De stam is de basis van de boom, daarop groeien de takken, de blaadjes, de vruchten. Zonder stam kan de boom niet groeien en bloeien.
In iedere scoutsgroep is de stam anders samengesteld, heeft andere taken. De stam van de zebra’s bestaat voor een groot deel uit oud-leden. Mensen die niet meer bij de leiding staan maar toch geen afscheid kunnen nemen van scouting.

We doen eigenlijk een beetje van alles:
– we brengen soms welpen of bevers naar bv. het zwembad
– we spelen af en toe mee als figurant in een spel; heb je al eens een tovenaar, een trol of ridder tegengekomen in de Veldstraat?
Waarschijnlijk was dat een stamlid van de zebra’s.
– we organiseren feesten om centen in het laatje te brengen en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

– ook vullen we de buikjes van de bevers en welpen op de kampen.

Voor een scouts is het hoogtepunt van het jaar natuurlijk het groot kamp, dat is voor de stam niet anders. Het is misschien de leukste maar ook de zwaarste periode van het jaar.
Weken op voorhand beginnen de voorbereidingen al; menu’s samenstellen, materiaal in orde maken, nieuw materiaal aankopen, boodschappen doen.
Op kamp heeft de stam heel veel te doen maar de belangrijkste taak is er voor zorgen dat niemand honger of dorst heeft. Dat is niet altijd gemakkelijk: de winkels zijn meestal veraf, er moet met de kampprogramma’s rekening gehouden worden, kinderen met allergieën, vegetariërs,…

We hebben ook geen kant en klare keuken, voor we iets kunnen klaarmaken moeten we nog zelf onze keuken ‘bouwen’, en een afwasplaats, en een fourageplaats!
Dus dat is sleuren met tenten, branders, koelkasten en alles wat je maar in een keuken kunt nodig hebben. Maar als de kinderen aan tafel zitten en we zien ze met blije gezichtjes van de kampkost smullen vergeten we al het zware werk, want tenslotte, daar doen we het toch voor! Stamlid zijn bij de zebra’s is soms een vermoeiende, maar niet te min, een leuke en dankbare taak.

Ik kan natuurlijk nog veel meer vertellen maar ik hoop dat jullie nu toch een beeld hebben van de stam; wie ze zijn, wat ze doen en wat hen drijft.