Zaterdag, 14 februari 2015. Nog voor de zon op is, worden de eerste handen al uit de mouwen gestoken. Allereerst maken we een nieuwe toegang tot de werf, waarbij drie stevige hekkens hardhandig uit de grond worden gehaald. In hun plaats komen twee herashekkens waar we zelf wieltjes op monteren. We leerden al meteen dat we soms inventief te werk zullen moeten gaan, al is ook dat nog met vallen en opstaan. Een vorkheftruck dient bijvoorbeeld niet om palen mee uit de grond te halen. Dan wordt het materiaal klaargezet en hoeven we enkel nog te wachten op versterking.

Die versterking komt om tien uur opdagen en de taken worden meteen verdeeld. Vier man trekt er op uit om houten platen voor de bekisting te verwerven, de anderen blijven op de werf om ander werk te verrichten. Zo moeten er sleuven worden gegraven voor de vloerplaat en ook de bewapening voor de liftput moet nodig gevlecht worden. Maar dat is niet alles. Ook de funderingspalen en grondmassieven worden afgekapt. De ene doet dat met een drilboor, de andere moet zich tevreden stellen met iets primitievere middelen: hamer en beitel.

Toch liet niemand zich door de werklast afschrikken. Ondanks het soms gure weer is er ontzettend goed doorgewerkt. Het resultaat van wat we op slechts één dag verricht hebben, is dan ook meer dan indrukwekkend.

Langs deze weg nogmaals een welgemeende ‘dankuwel’ aan iedereen, jong en oud, die zijn of haar steentje heeft bijgedragen.

Een romantische bouwdag