In onze welpentak maken we een onderscheid tussen onze jongere bengels (de welpen) en onze oudere deugnieten (de wolven). Vaak spelen we met de grote groep maar voor sommige spelen is het leuker om met kinderen van je eigen leeftijd samen te werken.
In onze tak zitten kinderen van 8 tot 11 jaar.
Iedere zaterdag wacht er weer een nieuw avontuur vol met uitdagingen en de kans om je volledig uit te leven. Er is een grote diversiteit aan spelletjes. De ene dag leven we ons uit in de bossen, een ander moment spelen we een kwis, toneel, knutselen, koken …
Bij de welpen veranderen we graag eens van locatie. Een zonnige daguitstap, een groot bosspel, zwemmen, een heus stadsspel … het kan allemaal. De kers op de taart is natuurlijk groot kamp waar we tien dagen in het midden van de natuur vertoeven. De 12 urentocht is al sinds jaar en dag een traditie op kamp en gezellig samenzijn is ook zoiets waar menig welp mooie herinneringen aan over houdt.
Nestwerking
De groep kinderen is ingedeeld in kleinere subgroepen. Dit noemen we de nesten. Ieder nest heeft naast een nestleider en hulpnestleider, een vaste kleur en kreet. De oudere welpen dragen zorg voor de kleinere. Tijdens groepsactiviteiten wordt er samengewerkt als een hecht team en ieder kind krijgt de kans om zijn steentje bij te dragen.
Welpenwet
Als welp speel ik samen met de anderen in de jungle. Ik luister naar de oudere wolven. Ik ben eerlijk, vriendelijk en ik hou vol.
Badge -en sterwerking
Binnen de welpentak streven we ernaar het kind alle kansen te geven om zijn talenten en kwaliteiten te ontdekken en te ontplooiien. Zo worden er bepaalde scoutstechnieken en vaardigheden reeds bij de welpen aangebracht.Wanneer een kind bepaalde technieken en vaardigheden beheerst kan hij daarvoor een badge verdienen. Badgen die je kan behalen zijn: dierenvriend, knutselaar, verslaggever, atleet …
Het Junglebook verhaal
Bij de welpen wordt ervoor gekozen te werken rond het Junglebook verhaal van Rudyard Kipling. Dit is een eeuwenoude traditie binnen scouting. Het Junglebook verhaal bevat veel waarden en normen die betrokken kunnen worden op de welpenwerking. Bovendien is het een dankbaar thema om te gebruiken bij allerlei toffe spelen. De welpen spreken de leiding ook aan met een naam uit dit verhaal.
Akela: de leider van de horde. Zij/hij wordt ook wel de eenzame genoemd. Akela verzamelt de welpen op de raadsrots en allen dienen te gehoorzamen.
Bagheera: de lenige zwarte panter. Hij/zij leerde Mowgli jagen en doodde een stier om hem af te kopen op de raadsrots.
Baloe: de wijze bruine beer die Mowgli alle wetten van de jungle leerde. Hij leerde Mowgli de meesterwoorden om met de andere dieren te kunnen praten. Hij is de leermeester van alle jonge wolven.
Raksha: nam Mowgli in haar hol en voedde hem op. Zij is de moeder van de grijze wolven en wordt ook wel de duivelin genoemd omdat zij haar welpen verdedigd alsof zij de duivel zelf is.
Shere Khan: de grootste vijand van Mowgli. De tijger is lam aan een poot en kan daardoor slecht jagen. Hij neemt de zwaksten en eet mensen.
Hathi: de wijze olifant en meester van de jungle,
Kaa: de gevreesde koningspython. Hij is zeer oud en weet alles over de jungle.
Chill: de wouw die hulp ging halen toen Mowgli ontvoerd werd door de Bandarlog.
Bandarlog: een apenvolk zonder leider en zonder wet. Ze zijn vervelend, lui, speels, brutaal en leven in de toppen van de bomen.
Mang: de vleermuis.
Tabaqui: de jakhals.
Wie geïnteresseerd is in de verschillende personages van het Junglebook verhaal kan het altijd eens lezen of uitleg vragen aan de andere welpen of leiding.