De stam is de basis van de boom, daarop groeien de takken, de blaadjes, de vruchten. Zonder stam kan de boom niet groeien en bloeien.
In iedere scouts is de stam anders samengesteld en heeft het andere taken. De stam van De Zebra’s bestaat voor een groot deel uit oud-leden. Mensen die niet meer bij de leiding staan maar toch geen afscheid kunnen nemen van scouting.

We doen eigenlijk een beetje van alles:

  • We brengen soms welpen of bevers naar een locatie bv. het zwembad
  • We spelen af en toe mee als figurant in een spel; heb je al eens een tovenaar, een trol of ridder tegengekomen in de Veldstraat?
    Waarschijnlijk was dat een stamlid van de zebra’s.
  • We organiseren feesten om centen in het laatje te brengen en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.
  • We vullen de buikjes van de bevers en welpen op de kampen.

Voor een scouts is het hoogtepunt van het jaar natuurlijk het groot kamp, dat is voor de stam niet anders. Het is misschien de leukste maar ook de zwaarste periode van het jaar. Weken op voorhand beginnen de voorbereidingen al; menu’s samenstellen, materiaal in orde maken, nieuw materiaal aankopen, boodschappen doen. Op kamp heeft de stam heel veel te doen maar de belangrijkste taak is er voor zorgen dat niemand honger of dorst heeft. Dat is niet altijd gemakkelijk: de winkels zijn meestal veraf, er moet met de kampprogramma’s rekening gehouden worden, kinderen met allergieën, vegetariërs …

We hebben ook geen kant en klare keuken. Voor we iets kunnen klaarmaken moeten we nog zelf onze keuken ‘bouwen’, een afwasplaats en een fourageplaats! Dus dat is sleuren met tenten, branders, koelkasten en alles wat je maar in een keuken kunt nodig hebben. Maar als de kinderen aan tafel zitten en we zien ze met blije gezichtjes van de kampkost smullen, vergeten we al het zware werk. Daar doen we het uiteindelijk toch voor! Stamlid zijn bij de zebra’s is soms een vermoeiende, maar niet te min, een leuke en dankbare taak.